Familieterapi

Jeg tilbyder familieterapi til alle familier i krise eller i sorg – både med små, store eller voksne fælles børn og sammenbragte familier. Der kan være mange grunde til, at familien beslutter at få hjælp af en terapeut. Ofte er forældrene bekymrede for deres børns udvikling, eller de oplever vedvarende konflikter mellem børn og forældre.

Vi mennesker har alle brug for følelsesmæssigt nære relationer og for at føle os værdifulde for hinanden. Familien er et godt sted at opnå dette og samtidig det sted, hvor det gør mest ondt, når det ikke lykkes. Udgangspunktet er, at vi alle gør det bedste, vi kan, men når de kærlige følelser ikke længere fører til kærlige handlinger, mistrives alle medlemmer af familien. Ofte tager et af børnene et særligt ansvar for stemningen i familien, der er usynligt for alle medlemmer og, som belaster barnet unødigt. Det er derfor vigtigt at finde den rette ansvarsfordeling, så både forældre og børn kan føle sig trygge. Der kan i alle familier opstå problemer en periode, der kan ende i en hårdknude, hvis der ikke bliver taget hånd om dem.

Familieterapi er en intensiv samtalebehandling, som ændrer og gør op med de mønstre i familiens samspil, der er hæmmende eller ødelæggende for den enkeltes og familiens trivsel. Vi har alle, både voksne og børn, vores gode grunde til at gøre det, vi gør. Når et barn er "besværligt", er det ikke barnet, der er forkert. Men det kan være et signal om, at samspillet i familien bør ændres. I familieterapien hjælper jeg familien med at få øje på, at man kan sige og gøre tingene på en anden måde, og til at lytte og ændre indstilling til hinanden. Dette gør, at kontakten og nærværet mellem parterne bliver bedre (læs evt. Artikler).

Formålet med terapien er at genskabe balancen i familien. Familieterapi giver alle familiemedlemmer mulighed for at udtrykke sine personlige følelser, ønsker og behov. Det er derfor ofte en rigtig god idé, at børnene er med til samtalerne. Dette aftales individuelt.

familieterapi

Måske er der kun én familie, den menneskelige familie, og der er blot forskellige måder, hvorpå vi bli'r hængende eller skubbet ud af kurs.

Fra Familier – og hvordan man overlever dem,
af John Cleese og Robin Skynner.